sobota 18. května 2013

Pan Hájek by se měl vrátit zpátky na strom



Angelina Jolie si dala odstranit prsa a pan Hájek ji za to odsuzuje. Považuje ji za jednoduchou osobu v mediálních drápech zdravotnické lobby. Pan Hájek by jistě v případě, kdyby jeho otec umřel předčasně na geneticky dědičnou chorobu, tuto chorobu nepovažoval za vážné riziko, ale lékařům by moudře vysvětlil, že jím manipulují a že je zdravý jako řípa.

Jistěže na stromě, odkud naši předci, i přes zásadní nesouhlas pana Hájka, slezli, by mu žádná civilizační choroba nehrozila. Ale my žijeme, ať se to komu líbí nebo ne, ve vyspělé západní civilizaci. Rakovina je smrtelná nemoc, na kterou je věda zatím krátká. Vždy budeme na něco umírat, ale naše lidskost je takovému umírání vzdorovat.
Jestliže ženě s takovou predispozici hrozí vážné riziko onemocnění, je odstranění ňader tou nejlepší prevencí. Odstraní se mléčná žláza a voperuje umělá náhrada. Pokud přijdete o nohu, taky dostanete protézu. Není v tom až takový problém, jaký vidí pan Hájek. Podstatou naší civilizace je překonávání biologického omezení.
Jenomže pan Hájek za tím vidí hlavně marketing. Zdravotnická lobby využila nemoci slavné hvězdy a chce manipulovat lidstvo. Nesmíte se nechat lacině koupit, prášky, operacemi, náhradami, vaše nemoc je boží znamení. Paradoxní je, že bulvární vymývání mozků kritizuje právě ten, kdo má k němu tak blízko (viz článek).

Představa, že takto uvažuje konzervativec, je až komická. Konzervativní myšlení není tmářství, jen klade důraz na tradici a bojuje proti násilnému pokroku, který může vést k úchylnostem typu komunismu. Ale kdyby nebylo pokroku, zůstali by naši předci na stromech. Zdá se, že pan Hájek se tam v dohledné době velmi rád vrátí.

idnes.cz, Jan Klar

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...