sobota 18. června 2011

Malárie zabíjí každých 30 sekund 1 ditě. Pomozte nám to změnit!

Podpořte projekt "UNICEF proti malárii"

PŘISPĚT MŮŽETE:


• Odesláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS UNICEF na číslo 87777
(Cena DMS je 30 Kč, UNICEF od Vás obdrží 27 Kč.)

Nákupem Dárku pro život v podobě moskytiéry


Dar Českému výboru pro UNICEF je daňově odčitatelnou položkou. Všem dárcům na požádání vystavíme potvrzení o přijetí daru.



Pro nás jen obtížný hmyz.
Pro 2 200 dětí denně nelítostný zabiják.

Každou noc maminky ve více než 100 zemích světa čelí krutému rozhodnutí: musí zvolit, které z dětí bude spát pod sítí, jež je ochrání před komáry přenášejícími malárii, a které budou vystaveny riziku smrtelné nemoci, jež si každých 30 sekund vyžádá život jednoho dítěte.
Dále čtěte v celém článku



Malárie (italsky mala aria - špatný vzduch) je závažné onemocnění způsobené parazity, jejichž přenašečem je komár rodu Anopheles. Malárií ročně onemocní asi 500 milionů lidí, přičemž až 2 miliony z nich nemoci podlehnou. Nejvíce zranitelné jsou vůči této nemoci těhotné ženy a děti: více než 800 tisíc dětí mladších pěti let malárie každý rok zabije. Ty, které nápor infekce přežijí, většinou prožijí zbytek života s tělesným nebo mentálním postižením.

Není náhodou, že typické projevy malárie jsou současně nejobávanějšími příznaky onemocnění dětí v tropických oblastech. Patří k nim horečka, zimnice, bolesti hlavy, bolesti svalů, únava, nevolnost a zvracení. Pokud není okamžitě zahájena léčba, může dojít k vážnému selhání ledvin, k záchvatům bezvědomí, k smrti. Pro mnoho dětí je doba od prvních projevů nemoci až k poslednímu výdechu děsivě krátká - pouhých 72 hodin.

Mnoho dětí umírá, protože nemoc není včas rozpoznána, protože odborná pomoc je příliš daleko nebo je příliš drahá. Děti, které z nejrůznějších důvodu ztratily rodiče, jsou často zcela bezradné a nevědí, jak se v takovéto situaci zachovat a kam se obrátit pro pomoc. Z mnoha nemocí, které po celém světě ohrožují životy malých dětí, patří malárie k těm nejhorším.

Tato situace je naléhavá, v žádném případě však není beznadějná. Malé děti, nyní bezprostředně ohrožené na životě, nemusejí umírat. Mohou být velmi jednoduše ochráněny. A nejedná se o nákladnou léčbu nebo plošné preventivní programy, jejichž výsledky by se projevily až po letech.

Vše, co je pro pomoc těmto dětem zapotřebí, je velká síť za 120 Kč, ošetřená speciálním prostředkem proti hmyzu.

I když je řešení relativně snadné a levné, moskytiéry se stále ještě nedostávají ke všem dětem, které je potřebují. Můžeme to zlepšit jedině s Vaším přispěním. Věříme, že nám pomůžete zachránit co nejvíce dětských životů: 200, 300, 500 Kč, jakákoli částka, kterou si můžete dovolit, může znamenat pro jedno dítě možnost žít.

Červená krvinka napadená parazitem Plasmodium vivax.
Jestliže infikovaný komár poštípe člověka, parazit se z komára přenese krví do nového hostitele. Poté putuje do lidských jater, kde napadá jaterní buňky, roste a množí se. Během tohoto období infikovaná osoba obvykle nepociťuje žádné klinické příznaky. Následně parazit opouští jaterní buňky a napadá červené krvinky. K tomu dochází v průběhu 8 dní až několika měsíců. Jakmile se parazit nachází v červených krvinkách, opět roste a množí se. Zvětšené červené krvinky prasknou a uvolní se parazit, který může snadno napadat další červené krvinky. Přitom se do krve uvolňuje parazitární toxin, který způsobuje klinické projevy malarického onemocnění.


Stačilo jen pár hodin


"Adu byl slabý, nechtěl jíst a měl teplotu," popisuje nejsmutnější chvíle svého života Amaru Kamara z vesnice Victoria v Sierra Leone. "Myslela jsem, že to je jen běžná nemoc, dávala jsem mu studené obklady, ale horečka se i druhý den stále zvyšovala. Manžel zemřel před rokem a já jsem teď na všechno sama. Není pro mě jednoduché dopravit dítě tak daleko." Nejbližší klinika v oblasti Bonthe je vzdálena téměř deset kilometrů. S převozem nakonec pomohl soused, bylo však již příliš pozdě. Pro dítě nemocné malárií totiž jen několik hodin může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. I když mu místní zdravotníci okamžitě nasadili léky, Adu několik hodin po přijetí zemřel.

Jak UNICEF bojuje s malárií?
• V oblastech ohrožených malárií poskytujeme chudým rodinám moskytiéry.

• S pomocí místních spolupracovníků ukazujeme lidem, jak moskytiéry používat a jak je pravidelně jednou za půl roku ošetřit prostředkem, který odpuzuje hmyz tak, že jsou ochráněni všichni lidé v místnosti, nejenom ti, kteří pod sítí spí.

• Organizujeme osvětové kampaně, zaměřené tak, aby lidé dokázali rozpoznat počáteční příznaky malárie a byli si vědomi nutnosti okamžitě zajistit zdravotnickou péči pro děti ohrožené touto smrtelnou chorobou.

• Zajišťujme a distribuujeme léky, které pomáhají léčit malárii i potíže, které ji doprovázejí.



Demokratická republika Kongo: UNICEF dodává léky a sítě proti moskytům i do těch nejméně přístupných oblastí (zde silnice zničená po záplavách poblíž města Lindi). (Foto UNICEF/ Archív)


Togo: Distribuce moskytiér během očkovacích dnů ve vesnici Badougbé. Nejvíce jsou malárií ohroženy těhotné ženy a děti. (UNICEF/NYHQ2010-0717/Olivier Asselin)



Keňa: Bratři Denis a Wycliff z vesnice Ulumbi spí každou noc pod moskytiérou, kterou dostala jejich maminka ve zdravotním středisku. Ve vesnici už několik let nebyl jediný případ malárie. (Foto UNICEF Keňa Archiv)



Sierra Leone: Lék proti malárii a malarický test leží na zdravotním záznamu ročního Nuaha Conteha ve zdravotním středisku ve vesnici Kaniva. Test je pozitivní, je nutné okamžitě zahájit léčbu. (Foto UNICEF/NYHQ2010-1022/Olivier Asselin)

Co můžeme pořídit za Váš příspěvek:
120 Kč
- Rodinná moskytiéra ošetřená prostředkem proti hmyzu o rozměrech 150 x 190 x 180 cm.

550 Kč - Dostatečná dávka léku proti malárii (Artemether 20 mg + Lumefantrine 120 mg, kombinované tablety).

1 515 Kč - ORS (Orální rehydratační sůl) - směs cukru a solí pro záchranu života dětí postižených těžkými průjmy a dehydratací. Balení o 1000 sáčcích.

S Vaší podporou můžeme před rizikem malárie ochránit mnohem více dětí. Váš příspěvek tak skutečně může zastavit zbytečné ztráty dětských životů.

Děkujeme Vám za Vaši podporu!
www.unicef.cz

(Další informace o malárii a boji UNICEF proti ní můžete nalézt v tiskové zprávě UNICEF k letošnímu Světovému dni malárie.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...