sobota 18. června 2011

Angelina Jolie navštívila tunisko-libyjskou hranici, aby vybídla k pomoci libyjským uprchlíkům

Tunis, 5. dubna 2011 (UNHCR)

Vyslankyně dobré vůle UNHCR Angelina Jolie v úterý přicestovala na tunisko-libyjskou hranici, aby vybídla k větší mezinárodní pomoci lidem, kteří prchají před boji v Libyi.
Od poloviny února uniklo násilí v Libyi již téměř 440 000 lidí. Útočiště nacházejí nejčastěji v sousedních zemích, například v Tunisu, Egyptě, Nigeru, Alžírsku, Čadu a Súdánu. Tunis, který přijal asi 217 000 uprchlíků, zmobilizoval výjimečnou humanitární operaci.


"Tento projev velkorysosti od obyvatel Tunisu hodně vypovídá o budoucnosti této země," uvedla Jolie. "Je to známka otevřenosti, která se šíří přes celý region."
Na konci února byla několik kilometrů od hranice směrem do tuniského vnitrozemí vystavěna tranzitní zařízení, která poskytují dočasné útočiště lidem orchajícím přes hranici (jsou to většinou migrující pracovníci). Ve stejné době také začalo UNHCR a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) pomáhat uprchlíkům v jejich domovině masivní humanitární leteckou evakuací.
V těchto dnech bylo díky pomoci UNHCR a IOM bezpečně repatriováno 70 000 osob, ale stále více jich přichází. Přibližně 11 000 státních příslušníků třetích zemí je ještě na cestě.
"Mezinárodní společenství udělalo dobře, když podpořilo pozoruhodné úsilí Tuniska pomoci," řekla Jolie. "Ale s 2 000 lidmi, kteří každý den přecházejí hranici, nemůžeme nechat vyschnout zdroje financování a musíme naopak udržet tempo."
Na pomoc s udržením humanitárních evakuací významně přispěla i nadace Jolie-Pitt. Ta pokryla náklady na návrat 177 lidí do země původu a koupila sanitní vůz, který v Tunisku poslouží zraněným uprchlíkům z Libye.
Chtěli bychom povzbudit ostatní, jednotlivce a vlády, aby nadále podporovali potřebné a pomáhali jim," uvedla Jolie, uznávaná a oblíbená herečka.
"Zatímco migranti tvoří většinu nově příchozích, asi 2 500 lidí uprchlíků pochází ze zemí, kterými v současnosti otřásají válečné konflikty. Ti se nikam vrátit nemohou a nevědí, co přijde. Jejich neustálé přesídlování musí konečně skončit," řekla velvyslankyně dobré vůle.
Během úterních rozhovorů s lidmi, kteří právě opustili Libyi, se Jolie dozvěděla o těžkých bojích ve vnitrozemí. Vyslechla hrůzostrašné příběhy o kontaktu s ozbrojenými složkiami, o obtěžování a napadání. Apelovala na přijetí opatření, která by Spojeným národům a nevládním organizacím umožnila vstup do Libye a distribuci naléhavé pomoci včetně jídla zdravotnického materiálu.
Jolie také vyslechla dramatické zprávy o východních a subsaharských Afričanech, kteří byli v Libyi cíleně napadáni. Mnozí zůstávají v zoufalých podmínkách v úkrytu, protože se obávají násilí. Jolie vyzvala k vytvoření humanitárního koridoru, který by usnadnil bezpečný přesun těchto lidí tam, kde naleznou útočiště.
Bez tohoto koridoru prchá tisíce Afričanů z Libye po moři a spoléhá se na převaděče, jejichž lodě nejsou způsobilé k námořní plavbě. V posledních týdnech došlo k několika vyloděním těchto plavidel na malém italském ostrovu Lampedusa a také k zadržení několika takových lodí u pobřeží Tunisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...