úterý 23. listopadu 2010

Epidemii AIDS se podařilo zastavit, uvedla OSN

Ženeva

Celosvětově se loni nově nakazilo virem HIV 2,6 miliónu lidí, což je o pětinu méně než v roce 1999, kdy epidemie vrcholila. Na nemoci spojené s AIDS zemřelo loni 1,8 miliónu lidí, přičemž v roce 2004 jich bylo 2,1 miliónu.
Podle statistik z roku 2009 se také snížil celkový počet lidí infikovaných HIV z 33,4 miliónu v roce 2008 na 33,3 miliónu. Nejméně v 56 zemích se podařilo stabilizovat počet nově nakažených, nebo ho významně snížit.
Úbytek počtu infikovaných hlásí v posledních letech především země v subsaharské Africe, které jsou nemocí nejvíce postižené. Odtamtud pochází 70 procent případů nově nakažených, v regionu se loni nakazilo HIV 1,8 miliónu lidí a 1,3 miliónu jich zemřelo na nemoci související s AIDS, čtvrtina z nich na tuberkulózu. Počty nově nakažených klesly zejména v JAR, Zambii, Zimbabwe a Etiopii.
Na druhou stranu je ale sedm zemí, z toho pět ve východní Evropě a Střední Asii, kde počet nově nakažených stoupl o 25 procent.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...