sobota 13. listopadu 2010

Bosna už čaká! Angelina Jolie tam bude nakrúcať o pár dní

Pravdepodobne na budúci týždeň od 17. do 21. novembra bude Angelina Jolie nakrúcať v Bosne a Hercegovine časť scén pre svoj režisérsky debut. Predmetné informácie bosnianskych médií potvrdili i zdroje blízke štábu.

Herečka Angelina Jolie a jej partner Brad Pitt na pľaci nakrúcania Jolieovej režisérskeho debutu v Maďarsku.

Americká filmová hviezda, ktorá hlavnú úlohu v ľúbostnom príbehu moslimky a srbského vojaka zverila bosnianskej herečke Zane Marjanovičovej (27) a sama sa v ňom neobjaví, pracuje v súčasnosti so štábom v Maďarsku. V závislosti od napredovania tamojších prác sa uvedený termín nakrúcania na Balkáne môže mierne zmeniť.

Bosnianske úrady po protestoch združenia znásilnených žien už raz zrušili vydané povolenie na nakrúcanie, neskôr ho však opäť obnovili.
Angelina Jolie a jej štáb by mali na budúci týždeň pracovať v bosnianskej metropole Sarajevo, ako aj v meste Vareš.

Filmový debut populárnej herečky sprevádzajú problémy rôzneho charakteru. Patria medzi ne napríklad aj obvinenia z plagiátorstva dokonca z dvoch strán, ktoré sa objavili na Balkáne.
Bosniansky spisovateľ a dokumentarista Josip Kneževič sa vyjadril, že Jolieová využila jeho knihu Slamanje duše (Zlomené duše, 2007), ktorá sa opiera o reálny príbeh zo života a vyšla okrem iného aj v preklade do anglického jazyka, ako predlohu filmu v podobe "vlastného scenára" a jej obsah iba mierne pozmenila. Podstatným rozdielom vraj je fakt, že kým u autora ide o ľúbostný príbeh Chorvátky a Čiernohorca, v Angelinom scenári i filme o lásku mladej moslimky k srbskému vojakovi. Za náhodu nepovažuje Kneževič ani fakt, že aj vo filme, podobne ako v jeho knihe, sa objavuje postava nacionalisticky orientovaného otca, mimochodom v podaní jedného z najznámejších hercov z Balkánu Radeho Šerbedžiju.
Podľa Kneževiča je Jolie predovšetkým nádhernou herečkou, v žiadnom prípade však nie scenáristkou alebo režisérkou.
Napriek týmto skutočnostiam by autor obviňujúci ju z plagiátorstva privítal zriadenie humanitárneho fondu, ktorého prostriedky by poslúžili ženám ťažko skúšaným dôsledkami vojnového konfliktu na Balkáne.

Josip Kneževič nie je však jediným tvorcom z Balkánu, ktorý podozrieva Angelinu Jolie z plagiátorstva. Svetoznámy srbský filmár Emir Kusturica údajne pohrozil debutujúcej scenáristke a režisérke dokonca procesom, pretože v jej pripravovanom filme objavil prvky zo svojho úspešného filmu Život je zázrak (2004).

V Budapešti bola umelkyňa konfrontovaná podľa mediálnych informácií s prípadom zinkasovania poplatkov za prenájom objektu osobou, ktorá na to nebola oprávnená.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...