neděle 23. května 2010

UNICEF na televizní obrazovce

 Ve čtvrtek 10. června od 20.00 na ČT2

Televizní dokument byl pojmenován "Zapomenuté děti".

(Repríza v sobotu 12. června od 11.00 na ČT2)

Skutečné příběhy dětí, které se narodily v nesprávný čas a na nesprávném místě - alespoň z pohledu běžného pro naši část planety. Podaří se jim navzdory nepříliš příznivým kartám osudu dosáhnout štěstí?
A co vlastně znamená štěstí v jejich podmínkách?



Ve čtvrtek 10. června uvede Česká televize od 20 hodin na programu ČT2 premiéru dokumentu Ztracené děti, který mapuje situaci dětí v nám méně známých částech světa.

Ačkoliv africká rovníková Sierra Leone a Bhútánské království v Himálaji jsou od sebe vzdáleny tisíce kilometrů, zdejší děti prožívají podobné problémy: musejí se vypořádat se ztrátou rodičů a nyní hledají způsob, jak se o sebe postarat a přežít.

V pořadu, který vznikl v koprodukci České televize a agentury Frmol, se diváci seznámí s příběhy malého buddhistického mnicha z Bhútánu, osiřelých sourozenců z venkovské oblasti Sierra Leone a dvou chlapců ulice, přežívajících v hlavním městě Freetownu.

Natáčení v Sierra Leone probíhalo v říjnu 2009 jednak v chudinských čtvrtích hlavního města Freetownu a jednak ve venkovských oblastech kolem města Makeni, které leží téměř uprostřed země. Období sucha, na které bylo natáčení plánováno, se zpozdilo, a tak práci štábu ztěžovaly nejen velké vzdálenosti, které denně musel překonávat cestou na natáčení do vesnice v buši a zpět, ale také dennodenní přívaly deště, které měnily již tak špatné přístupové cesty v koryta řek s valící se vodou.

Příběh z Bhútánu se natáčel v listopadu 2009 v oblasti Dawakha - Paro. Štáb se musel dostávat do izolovaných horských oblastí, které jsou přístupné pouze pěší chůzí, a překonal při tom výšku 4000 m.n.m.

Děti pro příběhy, které v tomto dokumentu uvidíte, vytipovali terénní pracovníci UNICEF, kteří v těchto zemích zajišťují projekty zaměřené na vzdělání, pitnou vodu a ochranu dětí. Jejich osudy charakterizují situace, které zde děti běžně prožívají a jsou pro danou zemi typické. Pro natáčení v Sierra Leone musel UNICEF získat souhlas místních komunit a v případě Bhútánu také ústředního úřadu pro buddhistické kláštery (Central Monastic Body).

Během vysílání pořadu budete mít možnost přispět na programy pomoci dětem, které v těchto konkrétních zemích UNICEF zajišťuje, a to jak zasláním DMS, tak zavoláním na telefonní linku pro tzv. "Přátelé dětí", tj. příznivce podporující tyto projekty pravidelným příspěvkem. 

"Práce UNICEF není financována z rozpočtu OSN, ale pouze z dobrovolných příspěvků. Pravidelná podpora nám tak umožňuje pokračovat v programech, která každý rok zachrání okolo 3 milionů dětských životů a milionům dalších dávají šanci na lepší budoucnost. Jsem si jistá, že tyto příběhy skutečných dětí diváci České televize ocení. A protože jsem části natáčení byla osobně přítomna, moc si přeji, abychom dětem v Sierra Leone a Bhútánu mohli díky tomuto pořadu pomoci co nejvíce," říká Pavla Gomba, ředitelka UNICEF ČR.
Zdroj: unicef.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...