úterý 20. dubna 2010

Somálsko

Somálsko je horká suchá země ležící na Africkém rohu, výběžku pevniny vybíhajícího do Adenského zálivu a Indického oceánu.

HISTORIE
Somálsko je chudá země, kam arabští obchodníci přinesli Islám již v 11. století a dodnes je většina Somálců muslimská. Zěmě, kterou v 70. a 80. letech postihla prudká sucha. Když kočovníkům uhynula stáda, museli čelit hladomoru, který je zahnal do uprchlických táborů a v roce 1974 se situace ještě zhoršila válkou s Etiopií. Tato válka následovala po vzpouže somálsky mluvících Etiopanu v etiopském regionu Ogaden. V boji různých skupin o získání politické moci byly zabity a zraněny tisíce lidí.

Etiopané byli poraženi somálským sultánem Ahmadem Gureyem z Adalu, a skončila tak etiopská okupace Somálska, která trvala celé století a začala krátká okupace Etiopie. Etiopii přišla na pomoc portugalská vojska, která zničila téměř celou armádu Adalského sultanátu (v bojích zemřel i sultán Ahmad Gurey). Krátce po smrti svého sultána se Adalský sultanát zhroutil.

Pomoc se již nemohla dostat k lidem, kteří zoufale potřebovali potravu. V letech 1992 až 1995 se jednotky OSN pokusily obnovit v Somálsku pořádek, ale síly byly během roku 1995 kompletně staženy za pomoci americké armády (která byla součástí těchto sil). Situace nadále zůstala nestabilní.

V letech 1997-2000 byl prezidentem "Přechodné národní vlády Somálska" Abdiqasim Salad Hassan. Přechodná vláda měla pod kontrolou jen části hlavního města Mogadišo, zbytek země zůstával v rukách polních velitelů. 10. října 2004 Xasana vystřídal Cabdullaahi Yuusuf Axmed, zvolený přechodným exilovým parlamentem v keňském
Nairobi. I jeho vláda zůstala slabá a nepodařilo se jí získat skutečnou kontrolu nad Somálskem.

Vlna tsunami v roce 2004 zasáhla i Somálsko a pravděpodobně způsobila šíření nebezpečného toxického odpadu zde umístěného, což pravděpodobně způsobuje zdravotní problémy obyvatel. Celkový rozsah katastrofy nebylo vzhledem k nestabilní situaci možné zjistit.

V roce 2006 začal posilovat "Svaz islámských soudů", který ovládl většinu jihozápadu země včetně Mogadiša a začal vést rozhovory s "Přechodnou vládou" o budoucím uspořádání země. Ty skončily neúspěšně a mezi oběma stranami se rozhořel vojenský konflikt. Koncem roku 2006 se v konfliktu na straně Přechodné vlády začala aktivně angažovat armáda Etiopie, což znamenalo zvrat v konfliktu.

Svaz opustil Mogadišo a postupně byl donucen k ústupu ze všech větších měst na jihu země a přešel na partyzánský boj. Od 8. ledna 2007 se bojů proti Svazu účastní i Armáda Spojených států, která svaz podezřívá ze spolupráce s teroristickou sítí Al-Kájda. K dnešnímu dni se nepodařilo konflikty v Somálsku utišit.


Část čerpána z wikipedie.
Irmik

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...