úterý 20. dubna 2010

Angelina se odvolává na bezpečí civilistů v Mogadišu

somalia
Angelina navštívila Somálské uprchlíky v Dadaab, Uprchlický tábor 12.9.2009

UNHCR vyslanec dobré vůle Angelina Jolie se staví za bezpečnost civilistů v Mogadišu
Ženeva, 19.dubna 2010

V pondělí, vyslanec dobré vůle UNHCR - Angelina Jolie - vyjádřila znepokojení s životy tisíce somálských uprchlíků, kteří jsou uvězněni v somálském kapitálu, Mogadišo.

Více než 170.000 Somálců bylo nuceno opustit své domovy. Někteří byli zabiti nebo zraněni v posledních týdnech v jednom z nejkrvavějších bojů.

"Jsem hluboce znepokojena absolutním pohrdáním lidských životů v Somálsku," řekla Jolie v prohlášení vydaném OSN. "Další tragédie se děje v Somálsku. Vzhledem k tomu, že se odehrávají pouliční boje v Mogadišu, které jsou příčinou neuvěřitelného utrpení a ztrát na životech."

Zatímco tisíce civilistů uprchlo z Mogadišo, mnoho dalších lidí tam zůstalo. Jsou to uprchlíci, kteří nemůžou opustit obležené město ani vlny násilí mezi vládními silami.

Angelina jako velvyslankyně dala svůj hlas vysokému komisaři "Antonio Guterres" a vyzvala ho tak k větší mezinárodní pozornosti a pomoci potřebným a zranitelným lidem v  Somálsku. Pokračující válka a nejistota staví humanitární organizace do velmi obtížné pozice, protože organizace chtějí mít přístup k lidem a pomáhat uprchlíkům.

Minulý týden Agentura pro uprchlíky uvedla, že byla šokována velký počet civilistů zabitých v Mogadišu poté, co 30 lidí včetně dětí bylo zabito ve městě. Obyvatelé označují bombardování z minulého týdne za jedno z nejhorších.

"Je nepřijatelné, že konflikt v Somálsku nadále pokračuje bez ohledu na bezpečnost civilistů a s jasným porušením mezinárodních humanitárních zásad a lidských práv," řekla vedoucí mluvčí UNHCR, Melissa Fleming, novinářům v pátek v Ženevě.

Somálsko trpí jednou z nejhorších humanitárních krizí na světě. Polovina obyvatel Somálska naléhavě potřebuje humanitární pomoc. Existuje více než 1,4 milionu Somálců vysídlených v rámci země a asi 570.000 žijí v uprchlických táborech.
Video z 12.9.2009

by Irmik
NEKOPÍROVAT!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...