úterý 19. ledna 2016

Dcery Angeliny Jolie-Pitt jdou v matčiných stopách: pomáhají chudým dětem v Kambodži

Angelina Jolie s dcerami Zaharou a Shiloh. Foto: Lester Cohen

U dětí hollywoodských hvězd by člověk čekal, že je přepych a sláva jejich rodičů spíše zkazí, jenže nic takového se zatím nedá říci o nejstarších dcerách Angeliny Jolie a Brada Pitta. Zatím to vypadá tak, že jedenáctiletá Zahara a devítiletá Shiloh se takříkajíc "pomamily". Stejně jako jejich slavná matka i ony mají nutkavou potřebu pomáhat chudým dětem z Kambodže.

V nedávném rozhovoru pro britský Daily Mail šestnáctiletá kambodžská dívka Leida Shoun prozradila, že se obrátila o pomoc k oběma dívkám, když se zrovna zastavily se svým otcem Bradem Pittem na zmrzlinu v kambodžském městě Siem Reap. Podle jejích slov byly tak dojaty neutěšenou situací Leidiny početné rodiny, že se jim rozhodly pomoci. Vzaly děti do obchodu a za 200 dolarů jim pořídily sadu nového oblečení, k tomu jim přikoupily dvě značková kola.
"Máme jen jeden bicykl pro celou rodinu a ten je starý, takže je to pro nás úžasný dárek," prohlásila Leida a dodala: "Shiloh a Zahara a jejich rodina jsou velmi dobří lidé. Známe je jen chvilku, sponzorují nás."
Shiloh Jolie-Pitt nese tašku s oblečením pro kambodžské děti.
Leida má cekem 12 sourozenců v rozmezí od 16 měsíců po 23 let. Společně všichni obývají malou plechovou chatrč ve špinavém slumu. Dešťovou vodu sbírají venku do kamenné vany a pak se v ní umývají. Jejich otec nepracuje, protože podle Leidy je starý a velmi nemocný. Z peněz, co dostávají v hmotné nouzi, si může rodina dopřát trochu jídla a skrovného oblečení, ale už není z čeho dětem zaplatit vzdělání. Podobný osud potká i mnoho dalších dětí v Kambodži, 50 až 60 procent z nich nikdy nedokončí základní povinnou docházku.
11letá Zahara asistuje při nákupu dvou kol pro chudou kambodžskou rodinu.
Leida se svými sourozenci doufá, že zůstanou se Shiloh a Zaharou dál přáteli a že jejich slavná matka k nim jednou přijde na návštěvu. "Byla bych moc ráda, kdyby nás Shilah, Zahara i Angelina u nás doma navštívily. Uvařili bychom jim čaj a provedli je po okolí. Je to tady hezké, ale je tu hodně lidé a všichni jsou tak chudí. To my máme štěstí," řekla Leida, která by ráda jednou vystudovala, stala se lékařkou a pomáhala lidem.
Rodina Jolie-Pittových se v současné době zdržuje v Kambodži, kde Angelina režíruje film o krvavém režimu Rudých Khmerů, nazvaném First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers (Nejprve zabili mého otce: Dcera Kambodže vzpomíná). Pomáhá jí při tom její adoptovaný syn Maddox, který se v této zemi před 15 lety narodil.
Čtyřicetiletá herečka a režisérka je známa svými charitativními a humanitárními aktivitami. Jako zvláštní vyslankyně Vysokého komisaře UNHCR pro uprchlíky absolvuje humanitární mise po celém světě. V nedávném rozhovoru pro magazín Vogue se svěřila, že dcera Shiloh se o její práci vyslankyně začala zajímat a doprovází ji při jejích terénních návštěvách. "Když seděla na zemi s čepicí OSN na hlavě a zapisovala si, co jí druzí říkají, vybavila jsem si samu sebe před 15 lety a pomyslela si: Tenhle pocit znám," uvedla Angelina.

16letá Leida Shoun má z nového oblečení radost.




http://extrastory.cz/assets/components/gallery/connector.php?action=web/phpthumb&ctx=web&w=0&h=0&zc=0&far=&q=90&src=%2Fassets%2Fgallery%2F1527%2F15471.jpg

http://extrastory.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...