pátek 13. února 2015

Senzační objev: archeologové konečně našli sarkofág s kostrou! Patří Alexandru Velikému?

Celý svět napjatě očekává, zda byl v Amphipolisu pohřben Alexandr Veliký.

Na tento okamžik s napětím čekali archeologové a milovníci historie po celém světě. Po měsících intenzivních vykopávek na starověkém pohřebišti Amphipolisu v severním Řecku se konečně našel sarkofág s kosterními pozůstatky zatím neidentifikovaného člověka. V každém případě nešlo o obyčejného smrtelníka!

Obrovský vápencový sarkofág o rozměrech 3,23 krát 1,56 metru byl nalezen v hloubce 1,6 metru pod podlahou třetí pohřební komory. Uvnitř kvádru spočívala dřevěná rakev, která se však v průběhu let rozpadla. Zbyly po ní jen bronzové a železné hřebíky a úlomky z kostěné a skleněné výzdoby. To vše bylo spolu s kosterními pozůstatky roztroušeno uvnitř i kolem sarkofágu.

Kosterní nálezy a další genetický materiál budou nyní zkoumat specialisté, aby odhalili identitu zesnulého. Již teď je ale jasné, že jím musela být vysoce prominentní osoba. Nejčastěji se v této souvislosti skloňuje jméno slavného makedonského panovníka Alexandra Velikého nebo jeho matky Olympias. Podle šéfky archeologického týmu Kateriny Peristeri hrob s největší pravděpodobností patřil nějakému muži, jenž byl generálem.

"Je to extrémně drahá stavba, takovou si nemohla žádná soukromá osoba dovolit financovat," sdělila k nálezu hrobky řecká ministryně kultury. "Je to zřejmě pomník nějakého hrdiny, někoho, koho tehdejší společnost uctívala," upřesnila. Hrob Alexandra Velikého, jenž zemřel v Babylonii, ostatně dosud nebyl objeven.

Archeologové nazývají hrobku v Amphipolisu objevem desetiletí. Jde o největší pohřebiště, jaké kdy bylo v Řecku nalezeno. Rozkládá se na kopci zvaném Kasta a pochází ze 4. století před Kristem, tedy z doby, kdy Amphipolis byla hlavním městem makedonského království.

Archeologové na tomto místě doposud odkryli obrovskou kamennou sochu lva, sochy dvou sfing, dvou karyatid a mozaikovou podlahu z barevných oblázků, která zobrazuje únos Persefony.

http://extrastory.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...