úterý 25. února 2014

Herečka Angelina Jolie navštívila sýrske deti v Libanone

Angelina Jolie na stretnutí so sýrskymi deťmi v Libanone.

01~185.jpg02~173.jpg01~186.jpg02~174.jpg03~164.jpg04~148.jpg

Bejrút 24. februára (TASR) - Americká herečka a osobitná vyslankyňa OSN Angelina Jolie navštívila neočakávane Libanon, aby upozornila na výzvy, ktorým čelia tisíce sýrskych utečencov v detskom veku a rozsah dopadu trojročného konfliktu na ich osud. Počas trojdňovej návštevy sa Jolie stretla v údolí Biká s 3500 deťmi, ktoré osireli alebo sa počas úteku do Libanonu stratili svojim rodinám, informovala agentúra Associated Press.

Deti tvoria takmer tretinu sýrskych utečencov, ktorí od začiatku povstania voči prezidentovi Bašárovi Asadovi v marci 2011 opustili svoje domovy. OSN odhaduje, že vlasť opustilo 2,5 milióna Sýrčanov a ďalších 4,2 utieklo pred bojmi zo svojich domovov v rámci Sýrie.

"Stretnutie s týmito deťmi bola srdcervúca skúsenosť," uviedla Jolie vo vyhlásení, ktoré zverejnila prostredníctvom OSN. "Prišli o svoje rodiny a ich detstvo im ukradla vojna. Sú také malé a pritom nesú bremeno skutočnosti ako keby boli dospelí."

Rodičia tisícov sýrskych detí ich neposielajú do školy, pretože si nemôžu dovoliť zaplatiť školský poplatok alebo potrebujú, aby deti pracovali a zarábali - napríklad ako čističi topánok či umývači áut.

Herečka počas svojej návštevy vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby zabezpečilo uplatnenie sobotňajšej rezolúcie OSN vyzývajúcej na to, aby sa humanitárna pomoc dostala k sýrskym civilistom.

"Štedrosť a solidárnosť, ktorú preukazujú Libanon a Libanončania svojmu susedovi je príkladom pre svet, za ktorý by sme mali byť všetci vďační. My všetci im musíme pomáhať niesť toto bremeno," citovala Jolieovú agentúra Associted Press.

Zdroj: 24hod.sk


Pokud chcete pomoci, zde jsou údaje k odeslání DMS.


Text: DMS SYRIE
Na číslo: 87 777


SOS Sýrie. Pomoc obětem konfliktu v Sýrii.

Člověk v tísni pomáhá syrským uprchlíkům a obětem dlouhotrvajícího konfliktu.
Zajišťuje lékařský materiál pro syrské lékaře ošetřující zraněné přímo v zemi a pomáhá uprchlíkům, kteří ze Sýrie utekli do okolních států.

Člověk v tísni o.p.s.


Společnost Člověk v tísni vznikla v okruhu válečných zpravodajů a novinářů, kterým už nestačilo jen přivážet ze zahraničních cest informace o probíhajících válkách, a začali do oblastí konfliktů vyvážet pomoc. Postupně se Člověk v tísni etabloval jako profesionální humanitární organizace s cílem pomáhat v krizových oblastech a podporovat dodržování lidských práv ve světě.
Jednotlivé sekce společnosti Člověk v tísni:

  • Sekce humanitární a rozvojové pomoci
  • Sekce podpory lidských práv a demokracie
  • Programy sociální integrace
  • Informační a vzdělávací projekty

Společnost Člověk v tísni realizuje humanitární pomoc, dlouhodobé rozvojové projekty a podporuje snahy o demokratizaci a dodržování lidských práv. Za dobu své existence dopravila stovky zásilek s přímou humanitární pomocí a realizovala rozvojové projekty v různých zemích Evropy, Asie i Afriky, konkrétními projekty podpořila disidenty, nezávislé novináře, obhájce lidských práv či představitele demokratické opozice ve více než 37 zemích světa.
Vedle krizové pomoci a rozvojové spolupráce v "méně šťastných" oblastech světa společnost uskutečňuje rozsáhlé projekty také v České republice.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...