čtvrtek 16. května 2013

Strach z RAKOVINY prsu: Angelina Jolie přiměla české ženy jít na vyšetření

Ordinace českých lékařů jsou zahlceny žádostmi žen o vyšetření prsou poté, co se objevila zpráva, že si je herečka Angelina Jolie nechala kvůli vysokému riziku rakoviny odstranit.

Lékaři jsou na zájem klientek připraveni a vítají každou informaci, která ženy k mamografickému vyšetření přiměje. Jít na prohlídku včas doporučují i ženy, které operaci prsu už podstoupit musely.

Jednou z nich je i Táňa Pikartová. Na preventivní vyšetření nechodila, pak ji ale vyděsila bulka, kterou si našla na prsu, když se oblékala.

"Chvíli jsem se bála, ale pak jsem si řekla, že už musím jít. Screening potvrdil, že tam něco je," říká Táňa.

Že je to nádor, který je zhoubný, ale slyšet rozhodně nechtěla. Musela okamžitě nastoupit na chemoterapie a následovala operace prsu.

"Je to částečná, ne úplná ablace, což jsem byla šťastná, že to tak dopadlo. Každý se bojí, má strach, ale jít včas bych poradila všem," dodává Táňa.

V mamma centrech dnes měli napilno a po celý den se jim objednávkami k vyšetření plnily diáře. Zájem o mamograf roste.

"Ženy volají mnohem víc, telefony se netrhnou. Doufám, že to bude mít velký vliv a že se ženy budou objednávat a budou chodit," uvedla vedoucí lékařka mamma centra Alena Bílková.

Lékaři jsou na nově příchozí klientky připraveni a na dálku děkují Angelině, že promluvila a ukázala, jak je důležitá prevence.

"Každá cesta, jak upoutat pozornost a přivést ženy k prevenci, je vítána. Je to něco co v dalších dnech očekáváme, budeme připraveni," dodal přednosta chirurgické kliniky FN Motol Jiří Hoch.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...