čtvrtek 18. října 2012

Angelina Jolie: My všichni jsme Malala

"Pověděla jsem to svým dětem a vy byste měli taky: Vzdělávání dívek je v ohrožení a to v Pákistánu, Afghánistánu a na celém světě. Je čas, abychom všichni vstali." Angelina Jolie.

Angelina Jolie napsala krátkou esej na toto téma ve jménu odvážné dívky Malala Yousafzai!! Čtěte dál.


Ve středu ráno, když jsme připravovali děti do školy a poslechli jsme si obvyklé stížnosti, že nechtěl jít. Uviděla jsem titulek na obálce The New York Times: Taliban Gun Down a Girl Who Spoke Up for Rights.Taliban tvrdí, že 14-ti letá Malala Yousafzai "ignorovala jejich varování a odchodem jim nedala možnost." Oni přišli k jejímu školnímu autobusu, žádali její jméno, a střelili ji do hlavy, protože podporovala vzdělávání dívek.

Malala příběh zůstal s mými dětmi celý den, a noc pak bla plná otázek. Dozvěděli jsme se o Malala společně nějaké informace, sledovali její rozhovory a četli její deníky. Malala měla pouhých 11 let, když začala blogovat pro BBC. Psala za svého života za vlády Talibanu, nejprve byla nucena chodit do školy v bezbarvém civilu bez uniformy, ale nakonec musel přestat chodit do školy úplně.

Náš 8-mi letý (Pax) navrhl, aby svět postavil sochu pro Malala, a příhodně vytvořil čtecí koutek nedaleko od místa. Naše Zahara měla praktickou otázku, "zda Malala měla nějaké domácí mazlíčky, a pokud ano, kdo se o ně postará?" Zee se také ptala na její rodiče a jestli plakali? Stejně jako Malala, její rodiče jsou ikony statečnosti a síly. Malala otec, také dlouhý čas šampion -pro vzdělání dívek-, je ředitel školy, učitel a básník.

Druhý den ráno, novinky ukázaly fotografie dětí v celém Pákistánu, jak drží fotografie Malala v bdění a demonstraci, a modlí se ve školách. Můj syn dostal strach, že dívky budou zastřeleny, pokud se postaví na stranu Malala. Řekla jsem mu, že si toho nebezpečí jsou vědomi, ale veřejná podpora ukazuje, jak moc pro ně Malala znamená. Malala odvaha připomněla všem Pákistáncům, jak důležité je vzdělání. Její statečnost inspirovala je samotné.

Tato rána hnaná Malala zasáhla srdce národa, ale Taliban odmítl ustoupit. Tento násilný a nenávistný čin zdá se, že dosáhl opaku svého úmyslu. Pákistánci se shromáždili, aby přijali Malala tyto zásady a odmítnout tyranii strachu. Mluvčí pákistánského Talibanu řekla, "ať je to ponaučení." Ano. Vzdělání je základním lidským právem, právo, které pákistánským dcerám nebude odmítnuto.

Dívky z celého Pákistánu se postavili a řekli: "Já jsem Malala," a tak v tom nezůstaly samotné. Matky a učitelé po celém světě vyprávějí svým dětem o Malala, a povzbuzují je, aby se staly součástí vzdělání dívek. Tato hrozná událost znamená začátek nezbytného revoluce ve vzdělávání dívek.

Malala je důkazem, že jeden hlas jednoho statečného člověka inspiruje bezpočet mužů, žen a dětí. Ve třídách a na kuchyňských stolech po celém světě, matky, otcové, synové a dcery, se modlí za rychlou obnovu Malala a zavázaly se zapálit za ni pochodeň. Nobelův výbor se schází k určení vítěze Nobelovy ceny za mír, já si představuji statečnou Malala, která připadá v úvahu na toto ocenění.

Zdroj: thedailybeast.com
Překlad: Vlastní

PS: V souvislosti s touto událostí Angelina Jolie přispěla do fondu "Woman of Impact Emergency Appeal for Girls' Education" vzdělávání pro děti konfliktů a to částkou $ 50,000.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...