úterý 24. dubna 2012

Jolie je čestnou občankou Sarajeva

Jolie je čestnou občankou Sarajeva
Angelina Jolie v Sarajevu

Americká herečka a režisérka Angelina Jolie se stala čestnou občankou Sarajeva, hlavního města Bosny a Hercegoviny.
23.duben 2012 - 17:10


Americká herečka a režisérka Angelina Jolie se v pondělí stala čestnou občankou Sarajeva, hlavního města Bosny a Hercegoviny.

Informuje o tom agentura AFP. Občanství si vysloužila za režii snímku V zemi krve a medu (In the Land of Blood and Honey) z roku 2011, který vypráví příběh o lásce muslimské ženy a pravoslavného muže na začátku 90. let. Partneři se po propuknutí války v Bosně a Hercegovině rozejdou a setkají se znovu, když je žena v zajetí srbské jednotky, které velí její bývalý partner.

Film zpočátku vyvolal kontroverzní reakce, ale později jej většina organizací pozůstalých obětí války ocenila jako objektivní. Zahrálo si v něm několik herců z bývalé Jugoslávie.

Radnice prohlásila, že oceňuje přínos šestatřicetileté hvězdy stříbrného plátna k "zachování pravdy o válečných časech v Sarajevu". Slavnostně jí občanství, které každoročně získává ten, kdo se zasloužil o šíření humanity, demokracie a tolerance, předají 3. května.

Válka mezi bosenskými Muslimy, pravoslavnými Srby a katolickými Chorvaty si v letech 1992 až 1995 vyžádala 100 000 obětí. Na 20 000 žen bylo znásilněno.

(aj,mfx,foto:arch., .prvnizpravy.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...