středa 18. dubna 2012

Angelina Jolie bude vyslankyní OSN pro uprchlíky


Americká herečka Angelina Jolie, která je od roku 2001 vyslankyní dobré vůle OSN, bude ve světové organizaci zastávat další funkci. 17.duben 2012 - 13:39

Stane se zvláštní vyslankyní Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHRC), píše v úterý agentura AFP.
Angelina Jolie bude vyslankyní OSN pro uprchlíky
Hollywoodská diva podle OSN za poslední desetiletí odvedla velký kus práce. Celkem čtyřicetkrát se vypravila do terénu, což přesahuje obvyklou roli vyslance dobré vůle. Proto si zaslouží "novou a významnější" funkci, řekl mluvčí UNHCR Adrian Edwards.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres ocenil také hereččinu finanční výpomoc - za deset let svého působení darovala UNHCR v přepočtu 94 milionů korun.

"Počítáme s tím, že se zaměří na významné krize, které vedou k masové migraci lidí, že bude reprezentovat UNHCR na diplomatické úrovni a jednat s důležitými aktéry o globální uprchlické problematice," řekl Edwards.

Herečka patrně dostane na starost afghánské uprchlíky v Pákistánu a Íránu. Dohoda ale ještě není konečná. "Projednáváme několik zemí na celém světě. V následujících týdnech se to budeme snažit důkladně probrat," řekla Jolie na setkání výkonného výboru UNHCR v Ženevě.

Angelina Jolie se v humanitární pomoci začala angažovat v roce 2000, kdy v Kambodži natáčela film Lara Croft - Tomb Raider. V Kambodži založila projekt Maddox Jolie. Iniciativa nese jméno jejího adoptivního syna a zaměřuje se na ochranu tamní flóry a fauny.

Nejvýrazněji se ale herečka zabývá problémy uprchlíků a dětskými právy. V roce 2005 založila centrum pro dětské uprchlíky a přistěhovalce. Spolupředsedá vzdělávacímu programu pro děti postižené válečnými konflikty.

"Moje osobní zkušenosti s UNHCR byly dojemné, někdy srdcervoucí, ale vždy přínosné a nezapomenutelné," prohlásila držitelka Oscara a matka šesti dětí.

(abb, mfx; foto: arch.)
www.prvnizpravy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...