pátek 14. ledna 2011

V Tunisku vyhlásili výjimečný stav, prezident uprchl ze země

Tunisko se po týdnu protestů ocitlo v chaosu. V pátek nejprve prezident rozpustil vládu a pak podle agentury Reuters uletěl ze země na Maltu, uvedla BBC. Jeho rodina je prý zatčena. V zemi je vyhlášen výjimečný stav. Armáda obklíčila mezinárodní letiště.

Proti demonstrantům použili slzný plyn

V centru Tunisu se v pátek na náměstí sešlo osm tisíc demonstrantů den poté, co prezident Ben Ali, který stojí v čele země už 23 let, ve čtvrtek oznámil, že odejde v roce 2014 a nebude usilovat o znovuzvolení. Policie proti nim použila slzný plyn. Demonstranti chtěli, aby odešel hned.

Prezident rozpustil vládu s tím, že volby se budou konat do šesti měsíců. Ministr zahraničí uvedl, že prezident je připraven vypsat parlamentní volby ještě před prezidentskými. Podle něj řekl, že paralelní prezidentské a parlamentní volby se již nebudou konat, a rozhodl o vytvoření komise, která se má zabývat změnou volebního zákona. Tím tak prý přijal princip voleb do zákonodárného sboru před volbami hlavy státu v roce 2014.

Podle posledních zpráv ale prezident ze země uprchl a jeho rodina byla zadržena. Mezinárodní  letiště je obklíčeno armádou a vzdušný prostor uzavřen.
Funkci prezidenta prý zaujímá nyní premiér, ač byla vláda rozpuštěna.

Další oběti

Oficiální počet obětí je stále 23. Humanitární organizace uváděly už ve čtvrtek 60 obětí. Podle tuniských zdravotníků citovaných agenturou AP v Tunisu a na jeho předměstích při nepokojích jen od čtvrtečního večera zahynulo 13 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Thomas Cook odvezl turisty domů

Britská cestovní kancelář Thomas Cook kvůli eskalaci napětí vyslala už šest charterových spojů, aby odvezly do vlasti její klienty, kteří jsou v Tunisku na dovolené. V zemi bylo v pátek 1800 jejích klientů.


Porušoval lidská práva

Zín Abidín bin Alí získal vojenské vzdělání na prestižních školách ve Francii a USA. V roce 1964 byl jedním z organizátorů národní armády. V letech 1974 až 1977 působil jako vojenský atašé v Maroku, v roce 1977 se stal ředitelem národní bezpečnosti. Od dubna 1980 byl čtyři roky velvyslancem v Polsku. V roce 1985 se stal ministrem národní bezpečnosti a rok nato ministrem vnitra a záhy premiérem. Po šesti týdnech v úřadě se mu podařilo svrhnout díky lékařům prezidenta, takže tuto funkci od listopadu roku 1987 vykonává sám.
Bin Alí v zemi dosáhl politické stability a silného ekonomického růstu, ovšem za cenu porušování demokratických principů a lidských práv. V roce 1999 sice zavedl pluralitní volby (do té doby byl jen jeden kandidát), ale v roce 2002 se mu referendem podařilo změnit ústavu tak, že prezident může být zvolen libovolněkrát (předtím to šlo nejvýše třikrát).

blesk, Novinky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...