čtvrtek 14. října 2010

Ministr ruší povolení k natáčení

Brad Pitt Angelina Jolie is joined on set by her husband Brad Pitt as she directs her debut movie.


Bosenské úřady nedovolí americké hvězdě, aby v jejich zemi vznikl jediný záběr jejího nového filmu. Kvůli své slávě prý překresluje historii, zlehčuje neštěstí tisíců znásilněných žen…

Povolení, které původně Angelině k natáčení u Sarajeva a Zenice vydaly, včera zrušily. Reagovaly na protesty sdružení žen v Bosně, které byly během války znásilněny.

Sám ministr kultury Federace Bosny a Hercegoviny Gavrilo Grahovac řekl: "Už povolení k natáčení nemají. Dostanou ho, když nám dají scénář, který bude o něčem jiném, než jak ho známe dnes podle toho, co nám vyprávěli lidé, co ho četli".
"Žádost (o natáčení) není v souladu se zákonem, je neúplná a není doprovázena nutným skriptem", ministr Gavrilo Grahovac rozhodl na tomto základě o zrušení povolení, uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle magazínu Variety film vypráví milostný příběh Srba a Bosňačky na začátku války a vliv, jaký válka na vztah milenců měla.

Bosenské ženy odmítají příběh, kdy by se muslimka a Srb, který ji znásilnil, do sebe posléze zamilovali. "Je to nepravdivá historka. Mezi tisícovkami svědků, znásilněných žen během války, neexistuje ani jediná, která by vyprávěla příběh lásky mezi obětí a jejím katem," řekla šéfka sdružení Ženské oběti války ze Sarajeva Bakira Hasečičová. "Nedovolíme, aby někdo zneucťoval naši bolest," dodala.

Angelina Jolie se k tomu prozatím odmítla vyjádřit, chce se ještě pokusit rozhodnutí zvrátit. "Ve filmu se oběť opravdu zamiluje do svého mučitele," Bakira Hasecic, prezident sdružení žen obětí války byl citován v Oslobodjenje středečním deníku. Příběh se mu zdá také neskutečný.

SCRIPT přešel na MINISTERSTVA

Pokud produkce poskytne veškerou dokumentaci k filmu ministerstvu, bude tak možné film znovu projednat. "Byli jsme informováni, že dnes musíme změnit scénář a právě se chystám předat skript ministerstvu," řekl Edin Sarkic, Scout Film výkonný producent a manažer, který však ještě dodal, "ministerstvo nikdy požádalo o scénář, ale pouze o synops."
"Doufám, že film dostane poté zelenou, co úředníci přečtou scénář," řekl agentuře Reuters Sarkic telefonicky.
"Tento film nemá nic společného s výpovědí o této asociaci žen. Jak jsme řekli dříve, je to jen milostný příběh."
Angie se kvůli této situaci telefonicky spojila i s UNHCR, přes ni Angie poslala dopis ženám a chystá se s nimi setkat při cestě do Sarajeva. "Nesuďte mě, dokud neuvidíte film," řekla Jolie v dopise pro ženy na Naveed Hussain, zástupce UNHCR v Bosně a publikoval v Oslobodjenje.


Zdroj: Reuters, ČTK, AHA!
NEKOPÍROVAT!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...