pátek 18. června 2010

Angelina Jolie se vrací do Ekvádoru



LAGO AGRÍO, Ekvádor, 18.6. (UNHCR)

UNHCR vyslankyně dobré vůle Angelina Jolie se vrátila do severního Ekvádoru, aby viděla, jak se situace změnila od chvíle, kdy v této zemi byla naposledy (před osmi lety) a aby upozornila na nezletilé děti bez domovů, které tu žijí a na násilí páchané ženským uprchlíkům.

Herečka přijela do města Lago Agrío ve čtvrtek (17.6.), navštívila izolovanou komunitu Barranca Bermeja, která se nachází v husté džungli na břehu řeky San Miguel, která hraničí s Kolumbií. V malé obci se nachází 34 rodin, většina z nich jsou uprchlíci.

V Lago Agrío, hlavním městě provincie Sucumbios se Angie setkala s kolumbijskou matkou se kterou se zde sešla naposledy v roce 2002. "V té době měla mnoho představ o své budoucnosti. Nedávno se léčila s rakovinou. Pořád ještě věří a má naději."

Angelina se také setkala s uprchlíky v útočišti pro oběti domácího násilí, což je závažný problém v této oblasti. Některé ženy, ve středu, vyprávěly své příběny na Women´s Federation of Sucumbíos, "říkaly hrůzné příběhy bití, incestu, sexuálního násilí a jiných forem násilí." Některé ženy se dokonce musely uchýlit k "přežití na sexu", aby uživily své děti. Jiní propadli sexuálnímu vykořisťování.

V Barranca Bermeja, Jolie strávila čas s komunitou a byla ohromena jejich duševní silou při vyrovnávání se s utrpením, které museli snášet v Kolumbii. Jedna žena, které se podařilo uprchnout po tom, co zabili její dvě děti, řekla"nechtěla jsem přijít i o další své děti."

V Ekvádoru je asi 51.000 registrovaných uprchlíků z Kolumbie, ale UNHCR odhaduje, že asi 135.000 lidí potřebuje mezinárodní ochranu. Ekvádor je jednou ze zemí s největším počtem uprchlíků v Latinské Americe. Mnoho Kolumbijců žije ve vzdálených osadách na severu a často se bojí požádat o pomoc UNHCR a jejich partnery.

"Je to už osm let, co jsem tu byla naposledy a přítomnost UNHCR podstatně vzrostla," poznamenala Jolie po svém příjezdu do Ekvádoru. "Dostali se k uprchlíkům, kteří žijí v nejhustší
části džungle a žijí tak ve velmi vzdálených lokalitách a v zoufalých podmínkách," dodala. 
"Chtěl jsem se vrátit a setkat se s těmito lidmi a zaměřit se na násilí páchané ženám a nezletilým," vysvětlila Jolie. "Jsem tak šťastná, že jsem se mohla znovu spojit s některými známými tvářemi. S uprchlíky se kterými jsem se setkala během mé poslední návštěvy v roce 2002."

Svobodné ženy a dívky zde patří mezi nejzranitelnější část populace uprchlíků.
Jolie se bude podílet na videu vytvořeném ke Světovému dni uprchlíků s odkazem na problémy  severního Ekvádoru, Damašku v Sýrii a Dungu v severo-východním Kongu. Tato akce zahrnuje uprchlíky, stejně jako vysokého komisaře pro uprchlíky António Guterres a americkou ministryni zahraničí Hillary Clinton. Je to jedna z hlavních událostí UNHCR v tomto roce.

Podle Sonia Aguilar a Marie-Noelle Little-Boyer v Lago Agrío, Ekvádor

Soubor:Ec-map.png


Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...