úterý 24. listopadu 2009

Většina dětí v sirotčincích má rodiče naživu

Čtyři z pěti dětí v sirotčincích má rodiče, uvádí humanitární organizace na ochranu děti Save The Children. Podle ní se sirotčince v řadě rozvojových zemí staly výnosnými podniky a nutí dokonce rodiče, aby jim odevzdávali své děti. Někdy ovšem naopak dávají rodiče své děti do sirotčinců sami, by jim zajistili lepší budoucnost.

Mnozí Afričané nemají dost prostředků, aby děti uživili

Dnes 10:21
"Je mýtus, že děti v sirotčincích nemají rodiče," uvádí autorka zprávy Corinna Csakyová a dodává: "Mnohé tam jsou prostě proto, že si je jejich rodiče nemohou dovolit uživit, oblékat a vzdělávat."
Podle ní se navíc rodiče stávají obětí sirotčinců, které je vyzývají, aby do nich děti dali. "Mnoho veřejných i soukromých poskytovatelů péče je dotováno na základě počtu dětí stále přebývajících v jejich péči. Kvůli tomu horlivě usilují o co nejvyšší počet hlav."

V sirotčincích děti často lepší osud nečeká

V sirotčincích přitom děti bývají běžně bité, ale mohou být i znásilněné nebo skončit jako oběť obchodu s dětmi.
"Jsou známé instituce bez skrupulí, které doslova rekrutují děti za účelem zisku z mezinárodních adopcí nebo obchodu s dětmi," tvrdí Csakyová.
Rodiče, kteří jim děti svěří, možná doufají, že jim takto zajišťují lepší budoucnost, nebo věří, že se k nim vrátí, až jim bude osmnáct. Bojí se, že jinak by skončily na ulici, protože je živit nezvládnou.
Málo z nich si však uvědomuje, že sirotčincům také poskytují práva k dětem, varuje organizace Save The Children.
Adoptivní rodiče přitom mnohdy neznají skutečný osud dětí a skutečnost, že děti mají živé rodiče.


Zdroj: aš, Novinky, BBC

Žádné komentáře:

Okomentovat

Konec Blog.cz a přesun na Blogger.com

Tak píši sem s těžkým srdcem svůj poslední článek pro doménu jolie.blog.cz. Bylo to krásných 12 let, spousta práce, ale i zábavy. Jak jste s...